Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ατυχήματα στο Ποδόσφαιρο (Μέρος Α΄)

Θα ασχοληθούμε με ένα γεγονός που έγινε το 1932, τον θάνατο του ποδοσφαιριστή Ιωάννη Φωτίου μέσα από τα δημοσιεύματα του τύπου. Το ποδόσφαιρο ακόμα στα σπάργανα εκείνη την εποχή , ερασιτεχνικό σε γήπεδα νταμάρια .

Σε αγώνα πρωταθλήματος (27 Μαΐου 1932) της ΕΠΣ Πατρών Β΄κατηγορίας Β΄ομάδων μεταξύ του Απόλλωνα και του Εθνικού, ο Τερματοφύλακας Φωτίου του Απόλλωνα προσπαθώντας να αποκρούσει την μπάλα δέχτηκε κλωτσιά στο στήθος από τον επιθετικό Ιωάννη Πισπιρίγκο .... που προσπαθούσε να βάλει γκολ! Η κλωτσιά ήταν θανατηφόρα και ο Φωτίου απεβίωσε αμέσως.

Ο Νεολόγος περιγράφει το δυστύχημα : ο αγώνας βρισκόταν στο 10ο λεπτό, ο Πισπιρίγκος του Εθνικού με την μπάλα στα πόδια "κατέβαινε" προς το αντίπαλο τέρμα για να βάλει γκολ, τότε ο Φωτίου πέφτει στα πόδια του να του αποσπάσει τη μπάλα , εκεί προφανώς ο Πισπιρίγκος προσπάθησε να σουτάρει η να τον αποφύγει και τον "βρήκε" στο στήθος . Το κτύπημα ήταν μοιραίο και ο Φωτίου πέθανε ακαριαία. Ο Πισπιρίγκος "προς αποφυγή επεισοδίων" λιποθύμησε και φυγαδεύτηκε αρχικά σε φιλικό του σπίτι και έπειτα παραδόθηκε στους οικείους του.

Η κηδεία του Φωτίου , που έμενε στην περιοχή του Δημοτικού νοσοκομείου στην Άνω πόλη, έγινε στις 30 Μαΐου με δαπάνη της ΕΠΣΠ.

Το Γ΄ αστυνομικό τμήμα διενέργησε έρευνα για το ατύχημα και ενδεχόμενο δόλο του Πισπιρίγκου, χωρίς να τον έχει εντοπίσει για να τον ανακρίνει. O Πισπιρίγκος θα παρουσιαστεί μετά 3 ημέρες μαζί με το δικηγόρο του στην αστυνομία και από εκεί εστάλη στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας τον έστειλε για ανάκριση στο Β΄ αστυνομικό τμήμα όπου ο ανακριτής «χαρακτηρίσας την πράξιν ως απρομελέτητα θανατηφόρα τραύματα».

Διαβάζουμε στον τύπο της εποχής απαιτήσεις όπως : η ΕΠΣΠ να διαλύσει τον Εθνικό "προς ικανοποίηση του πληγέντος από το θλιβερό ατύχημα σωματείου του Απόλλωνος" . Να τιμωρηθεί πειθαρχικά ο δράστις όσο και το σωματείο που ανήκει.

Ο Νομάρχης Καλογερόπουλος πήρε δραστήρια και πρωτοπόρα μέτρα για την ασφάλεια των αθλητών ........απαγόρευσε τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις στον νομό λέγοντας " ..... ότι το ποδόσφαιρο όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον αθλητισμό αλλά αποτελεί Βάρβαρον μέσον εκδηλώσεως αγρίων ενστίκτων". Κυβερνητικά μέτρα εντυπωσιακά από τότε .

Η εφημερίδα Αθλητικά χρονικά εχει και φωτογραφία της ομάδος του Απόλλωνα με τον Φωτίου στην σύνθεση της. Την παραθέτω παρακάτω